Idees força - Reflexió estratègica

ACC10 - CIDEM - COPCA - GENCAT
Fagepi, amb la col·laboració d'ACC1Ó, va organitzar una jornada de reflexió estratègica amb l'objectiu de compartir experiències i coneixement, per tal de generar estratègies de participació i treball conjunts. Aquí us podeu descarregar un resum de la jornada que recull les idees força de cadascun dels ponents.

No hi ha sectors en crisi sinó estratègies empresarials amb més o menys èxit. I és per aquest motiu que la indústria tèxtil necessita noves estratègies per ser competitiva en el panorama que viu el sector a l'actualitat.
Aquesta és una de les premisses sobre la qual es va reflexionar, el passat novembre, en un seminari sobre estratègia organitzat per ACC1Ó i l'Agrupació Tèxtil Fagepi.

L'estratègia és la clau de l'èxit.

Cal ampliar la tradicional visió del clúster com una unitat territorial i ampliar l'òptica, entenent per a clúster aquelles empreses que comparteixen un negoci, uns reptes competitius i una estratègia comuna. La cooperació internacional, entre clústers de diferents països, és una altra tendència creixent que han de fer també els clústers catalans. En concret, en el sector tèxtil, cal estimular la cooperació inter-territorial, proposant projectes integradors i participant en projectes d'altres clústers. Les economies occidentals no podem competir amb tot allò que pot viatjar en un contenidor i cal especialitzar-se en oferir, no únicament productes, sinó experiències elaborades als consumidors.

L' e-commerce, en contra d'altres formats, creix sense aturar-se.

Aquesta és una altra de les altres oportunitats que ofereix el panorama actual. Les marques s'han de posicionar en aquesta nova realitat. No estar present a la xarxa pot representar no existir. Però tenir presència a Internet, sense generar trànsit als canals de captació és malbaratar els recursos. Cal fer accions per generar trànsit. Les xarxes socials són eines adients per generar trànsit i també per establir una plataforma de relació amb el consumidor. Cal definir una estratègia i pensar on-line. En aquest sentit, l'Agrupació Tèxtil FAGEPI ja ha orientat la seva propera campanya dels outlets d'Igualada aprofitant les xarxes socials (facebook i twitter) per atreure compradors a les botigues de fàbrica.

Pensament creatiu com a clau de futur.

Per altra banda, es va debatre sobre el pensament creatiu com a clau de futur. La pre i post revolució industrial s'ha fet en base al pensament analític i racional. El futur estarà molt més fonamentat en el pensament creatiu, intuïtiu, en la emotivitat, les sensacions, els valors i l'espiritualitat. Les marques de luxe del futur estaran fonamentades en principis ètics. Es premiarà les empreses amb estratègies clares, ben definides, coherents i que exerceixin transparència amb els seus clients, proveïdors i RRHH de l'empresa.

Participants

Els participants van poder compartir les seves experiències, anticipar-se a les tendències de futur, trobar resposta a les seves demandes tecnològiques i conèixer les estratègies a seguir per guanyar competitivitat.
En resum, algunes de les recomanacions que es van extreure van ser:

  • Abordar reptes assumibles (enfocar bé l'estratègia i els recursos)
  • Mantenir una actitud oberta (Open Innovation: cooperar per competir)
  • Diferenciar la marca amb el seu relat i dotar-la de nous valors ètics
  • Diversificar mercats i orientar-se a economies emergents
  • Tenir punts de venda propis.
  • Pensar on-line.

Aquestes són algunes de les conclusions que el sector va poder extreure de les intervencions dels ponents que van intervenir en el seminari i que us convidem a participar amb els vostres comentaris i aportacions:

CompartirDel.icio.usDiggFacebookGoogleLa tafanera MeneameTechnorati
FAGEPI New Projects  |  Avinguda Mestre Muntaner, 86  08700  Igualada  Tel +34 938032993 / +34 938035762  Fax +34 938054802  
avís legal  |  mapa web  |  contactar  |  crèdits